Älä pelkää

Raamattu kehottaa monessa kohtaa: ”Älä pelkää”. Monesti me kuitenkin jokainen pelkäämme, ja meidän on vaikea uskoa, että Jumala todella pitää huolen meistä silloinkin, kun elämä näyttää pelottavimmat kasvonsa.

Meillä on erilaisia pelkoja: sairauden pelkoa, onnettomuuksien pelkoa, kuoleman pelkoa ja monesti myös elämän pelkoa. On myös tervettä pelkoa, joka suojelee meitä, esim. liikenteessä. Pelko voi myös lamauttaa meitä ja tehdä meidät toimintakyvyttömäksi.

Pelko ilmenee eriasteisina tunnekokemuksina, lievemmästä pelon tunteesta aina kauhuun ja fobiaan asti. Pelko voi myös tarttua toisesta ihmisestä niin kuin tarttuva tauti, ja se myös lisääntyy meidän mielessämme sitä enemmän, mitä enemmän sitä ajattelemme. Varhaiset pelon aiheuttajat meidän elämässämme tallentuvat aivojemme tunnemuistiin, mantelitumakkeeseen. Esim. varhaislapsuudessa koettu väkivalta, hyväksikäyttö, hylkääminen tai muunlainen kaltoinkohtelu voi vielä aikuisiässäkin aiheuttaa erilaisia selittämättömiä pelkotiloja, joiden alkujuurta emme pysty tiedostamaan.

Hylätyksi tulemisen pelko on yleinen pelko ja tekee elämästä monta kertaa hankalaa. Saatamme esim. ihmissuhteissamme pelätä hylkäämistä niin paljon, että hylkäämme itse ensin, ettemme joutuisi kokemaan hylkäämisen kipua. Hylkäämisen pelon keskellä saatamme käpertyä oman pelkomme keskelle ja ”piiloutua” lähimmiltämmekin ja sitten kokea itsemme hylätyiksi. Joudumme kierteeseen, jossa pelkomme tuleekin todeksi.

Sananlaskujen kirjassa luvussa 29 jakeessa 25 sanotaan: ”Ihmispelko asettaa ansan, mutta Herraan luottava on turvassa.” Ansa sitoo ja vangitsee ja tekee meidät toimintakyvyttömäksi. Matteuksen evankeliumin 25 luvussa kerrotaan vertaus palvelijoista, joille oli uskottu talentteja hoidettavaksi ja yhden talentin saanut peloissaan kätki sen maahan eikä uskaltanut käyttää sitä lahjaa. Jokaiselle meille on Jumala antanut vähintään sen yhden talentin, lahjan, ja Hän odottaa, että me ottaisimme sen käyttöön. Jumala on uutta luova Jumala ja Hän siunaa elämässämme sen askeleen, jonka uskallamme Hänen tahtonsa mukaan ottaa.

Uskalla kuunnella, mitä pelkosi sinulle viestittää, käsitellä se ja ottaa vastaan kaikkiin kipuihisi ja haavoihisi Jumalan lupaama parantuminen. ”Mutta sinun haavasi minä kasvatan umpeen, minä parannan sinun vammasi, sanoo Herra, koska sinua, Siion, kutsutaan hylätyksi, sellaiseksi, jota kukaan ei kaipaa.” (Jeremia 30:17) Paras turva elämämme joka tilanteessa on Jeesuksen lupaus, että Hän on meidän kanssamme joka päivä.

Hilkka Taipale